Mandelgren

HISTORISKA FÄRGER PÅ RIKTIGT​

Vi levererar lösningar för måleri på historiska byggnader som åtminstone dubblar livslängden jämfört med moderna linoljefärger. För hundra år sedan målades husen om med linoljefärg vart tionde eller tjugonde år, och ibland vart trettionde eller fyrtionde år. Idag räknar man med en livslängd mellan 3 – 7 år för linoljefärg. Vi har materialen, och vi har kunskapen.

Historiska byggnader kan inte behandlas hur som helst. Färgmaterial som påförs bör ha samma egenskaper som när huset en gång byggdes och hantverket måste utföras enligt samma regler som förr om dess ursprungliga karaktär och skönhet skall bevaras. 

Det vet de flesta som arbetar med byggnadsvård. Men det är faktiskt inte självklart. Dagens moderna linoljefärger har fått en extremt kort livslängd bland annat på grund av den kokta linoljans modernisering. Med Mandelgren och våra traditionellt kokta linoljor, rekonstruktioner av kokt linolja från 1700- och 1800-talet, finner du tillbaka till materialet och hantverket från den tiden då färgen höll länge.

Att även hantverket följer med, ser vi till i vårt kvalitetssäkringsprogram. 

Historiska linoljefärger och moderna

“Man blir lycklig av att måla”, sade Målar-Eskil, en äldre målarmästare i femte generationen som arbetade med restaureringsmåleri för det lokala museet i den stad jag bodde. Under min tid hos honom fick jag lära mig hur man tillverkar traditionella färger som linoljefärg, äggoljetempera och limfärger. Det var en lycklig tid, inte minst med hjälp av ackompanjemanget av anekdoter och berättelser från hans far, farfar och farfars far och kanske dennes far med.

Men det fanns ett smolk i bägaren. Målar-Eskil återkom ständigt till frågan om den kokta linoljan. Den var inte densamma längre. Den hade faktiskt börjat försämras redan vid tidpunkten för första världskriget, och sedan dess har den bara blivit sämre och sämre…

Långt senare, när jag som doktorand samarbetade med erfarna kemister och forskare förstod vi att den gamla målarmästaren inte bara hade rätt i sak. 

Han prickade dessutom in ganska exakt den tidpunkt där industriella processtekniska förändringar i linoljekokningen förkortade den kokta linoljans livslängd med flera steg.

Vi tänkte att den gamla målarmästaren borde få tillbaka sina gamla linoljor och började studera rekonstruktioner av kokt linolja från recept utformade på 1700-talet. Resultatet fick oss att häpna över egenskaper som elasticitet, molekylstorleksfördelning och annat smått. Vi provade oss fram med mer miljövänliga 1800-talsrecept för invändig målning och resultaten imponerade inte bara på oss.

Sedan 1998 har dessa rekonstruktioner använts i yrkesmässiga restaureringar där man prioriterat lång livslängd på historiska byggnader och monument.  Läs gärna mer om dessa här.

1920

Kerstin Lyckman Gevert, Ph D Konservator, specialist på traditionella färgmaterial, och grundare till Mandelgren AB

Updating…
  • Inga produkter i varukorgen.